חיפוש

3  דרכים לפיתוח מנהיגות אצל ילדים

ראשית נשאל: האם מנהיגות היא דבר שאפשר לפתח?
יש ויכוח הנדוש בעולם הפסיכולוגיה שעוסק בשאלה האם תכונות האופי שלנו הן תוצאה של גנטיקה, והן מולדות,  או שהן נרכשות – "סביבה או תורשה?". כלומר, מה הגורם המשפיע ביותר על נפש האדם – הסביבה בה הוא גדל והתפתח או האם אלה הגנים שעברו אליו בתהליך תורשתי?

 

הכרעה?

הוויכוח קיים עד היום, ואין תוצאות חד משמעיות, כל גישה עם הנרטיב שלה והמחקרים המאשרים אותו. ההסתכלות המדויקת ביותר היא שילוב בין שתי הגישות, כלומר קיימת תכונה מולדת וכשהיא מקבלת תמיכה מהסביבה היא יכולה להפוך להיות יותר משמעותית יותר אצל האדם, וההפך הוא הנכון – תכונה מולדת אשר לא מקבלת תמיכה מהסביבה ואף דחייה, תהיה הרבה פחות דומיננטית.
זה יכול להיות לטובה, במקרה של תכונה שלילית, כמו קמצנות, למשל, אבל זה גם יכול להיות מצער כמו במקרה של נדיבות, למשל, שחברות מסויימות מתייחסת אליה כאל "פריאייריות", וכך מצמצמות את הופעתה.

אנחנו בחברת שרביט מאד מאמינים בכוחו של החינוך. זאת אומרת, בהשפעת הסביבה על האדם הגדל. את הסביבה, מהווים מכלול הנוכחים בחייו של הילד: ההורים, האחים, המורים, החברים, המדינה, הלאום וכו'.

 

מה הסיכויים?

"תכונת המנהיגות" (אם אכן היא קיימת) גם היא שנויה במחלוקת .
על פי כל המחקרים נמצא שמנהיגות אינה בהכרח תכונה תורשתית. מתברר שהגורם הגנטי מהווה רק כ-30% מהסיכוי למלא תפקיד מנהיגותי.

מסקנה זו מחזקת את גישת החינוך, ואנו רואים בה דבר מעודד, משום שכפי שדוגלת הפסיכולוגיה ההתנהגותית – כל אחד נולד עם פוטנציאל – התפקיד של המבוגרים המלווים את הילד הוא להעניק לו את הכלים למימוש הפוטנציאל בדרך שתהיה הכי אפקטיבית עבורו.

 

3 כלים לפיתוח מנהיגות

כריזמה

רבות דובר על הקסם החמקמק. האם כריזמה (בלטינית: קסם) היא תכונה שניתן לרכוש? לכאורה שנדמה שלא, אבל אם נתבונן היטב, נבחין שהגורם לכריזמה הוא נוכחות, ההסכמה להשמיע את קולך ולהיראות. נוכחות היא אימון מתמשך שניזון מהאמונה: "אני ראוי. דבריי ראויים להישמע". ובשביל מה יש חינוך , אם לא בשביל זה? אנחנו כאן לחזק את הילדים ולעודד אותם להשמיע את קולם. לשדר להם בדרישות מהם, בקשב ובאמון בהם, שהם ראויים. וזה מוביל אותנו לפיתוח התכונה הבאה:

 

ביטחון עצמי

ביטחון עצמי גם הוא תכונה נרכשת, ילד בעל ביטחון עצמי יוכל תמיד לומר את אשר על ליבו, לא להיבהל מכישלונות, לעמוד ביעדים אישיים, ולקבל את עצמו מבלי להיזקק לאישורם של אחרים. כל התכונות האלו יכולות להתפתח כתוצאה מחינוך, בעקבות מודל ראוי לחיקוי.

 

מודל לחיקוי

נוכל להסביר לילדים ולתלמידים שלנו שמנהיגות היא תכונה חשובה וראויה, ונוכל לעמול איתם על פיתוחה, אבל מה שנמצא מעבר למילים, ויש לו השפעה חזקה בהרבה, הוא המהות שלנו, מי שאנחנו. אם את מדברת על מנהיגות, אבל אינך "Walk the talk" הילדים ירגישו בזה, והמסר יעבור בצורה חלקית בלבד.

אם נסכם, מנהיגות היא תכונה מולדת, אך גם ברת פיתוח, בעזרת חיזוק כלים שונים כמו כריזמה ובטחון עצמי, שניתן לפתח בעזרת חינוך מיטיב ומודלינג.

 

תלמידים

רוצים לפרסם כתבה אצלינו באתר?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
באותו נושא
להנחות
המדריך לתיכוניסט הטרי

לאחר בית הספר היסודי וחטיבת הביניים, המקום שאליו רגלינו מועדות הוא בית הספר התיכון. בתור תלמידים, התיכון הוא המקום הראשון שבו מתמודדים עם אתגרים לימודיים

קרא עוד »